Απειλή η κλιματική αλλαγή για τους αμπελουργούς στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 15:29
Απειλή η κλιματική αλλαγή για τους αμπελουργούς στην Ευρώπη

Την κατάσταση της αγοράς κρασιού στην Ευρώπη και κατά πόσο τα αποτελέσματά της θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, ανέλυσαν οι ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις Copa και Cogeca σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ομάδας πολιτικού διαλόγου Οίνου στις Βρυξέλλες, με την παρουσία της Commission και όλων των ευρωπαϊκών φορέων οίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως τονίστηκε τα ακραία γεγονότα που επικρατούν όχι μόνο τον τελευταίο καιρό αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μεταβάλει τις αποδόσεις και έχουν προκαλέσει αστάθεια στις αγορές.

Από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις επισημάνθηκε ότι η μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματική απειλή για τους αμπελουργούς.

Αναφορά έγινε επίσης στο Brexit, την επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς και του απομονωτισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά πόσο αυτά τα γεγονότα θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά οίνου.

Παράλληλα, η Copa Cogeca ανέφερε ότι η δημιουργία του Παρατηρητηρίου της Αγοράς που έχει αποφασίσει η Commission θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την παρακολούθηση αυτών των γεγονότων και θα προβλέπει τη λήψη μέτρων για τα διακύμανση των τιμών.

Τέλος, τονίστηκε πως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά κλιματικά φαινόμενα σε ευρωπαϊκό έδαφος, εκτός από μερικούς παγετούς ή και ξηρασία που εξακολουθεί να υφίσταται, ιδίως στις Κάτω Χώρες και στην Ισπανία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 15:29