Δεν είναι μόνο  οι κυβερνήσεις που μπορούν πια να δανείζονται χωρίς κόστος. Το ίδιο ισχύει και για τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, που έχουν εξασφαλίσει υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Στην πλατφόρμα Tradeweb διαπραγματεύονται εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης της Ευρωζώνης με συνολική αξία 3,4 τρισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξ αυτών ομόλογα αξίας 1,68 τρισ. ευρώ ή το 49,51% έφεραν αρνητική απόδοση στα τέλη Αυγούστου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της πλατφόρμα. Το ποσοστό ήταν μόλις 12% τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ και μαρτυρά την αυξανόμενη «όρεξη» των επενδυτών για χρέος σε έναν κόσμο εντεινόμενης αβεβαιότητας και διαρκών ανατροπών.

Στην αγορά των κρατικών ομολόγων από τους, τίτλοι αξίας 5,6 τρισ. ευρώ ή το 69% του συνόλου φέρουν αρνητικό επιτόκιο. Στις αρχές του 2019 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 49% των κρατικών ομολόγων του ευρώ έχουν επιτόκιο χαμηλότερο ακόμη και από το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι στο -0,4%.

Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την μείωση του καταθετικού επιτοκίου, τουλάχιστον στο -0,5%, τον Σεπτέμβριο, καθώς η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, ενώ συνολικά η ζώνη του ευρώ κατεβάζει απότομα ταχύτητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης