Απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 18:08
Απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίστηκε και σήμερα η διόρθωση των τιμών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 2,54% από 2,50% χθες, κι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,42% απο 1,30%.

   Σύμφωνα με τους Financial Times, το Allegro Fund που ανήκει στην H2O Asset Management, θυγατρική της Natixis, το οποίο διαθέτει μεγάλη έκθεση σε ομόλογα έχει αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τις θέσεις του, λόγω προβλημάτων.

   Σε κάθε περίπτωση το πρόσφατο ράλι των ελληνικών ομολόγων είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας είχε δηλώσει προχθές στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάσταση είναι "αστεία" σχολιάζοντας τη σύγκλιση του περιθωρίου των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων έναντι του 10ετούς γερμανικού.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21 εκατ. αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετες ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,55% από 2,51% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,28% να διαμορφωθεί στο 2,83% από 2,79% .

   Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1314 δολ. από τα 1,1290 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Η εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς στη σύσκεψή της στις 31 Ιουλίου συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στο δολάριο.

   Την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ περιορίζει η διαμόρφωση των επιτοκίων αναφοράς στην ευρωζώνη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός διατηρείται χαμηλότερα του στόχου και έχει ενισχυθεί η πιθανότητα για υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων υποστηρικτικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Αρνητικά ήταν για το ευρώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ενώ θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί για τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών στη Γαλλία και στη Γερμανία.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,174%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,253%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,32% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,378%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1316 δολ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 18:08