Απότομο «φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 07:27
Απότομο «φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη

Σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και μετριοπαθής αύξηση του πληθωρισμού, με παράλληλη αύξηση των μισθών και σταθερότητα στην αγορά εργασίας, συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί εφέτος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας.

Στην εαρινή τους έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, οι οικονομολόγοι διορθώνουν αισθητά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του περασμένου φθινοπώρου και συγκεκριμένα από το 1,9% στο 0,8% επί του ΑΕΠ. Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2020, τους οποίους ανεβάζουν στο 1,8%. Στην πρόβλεψη αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να μπει ο εξής αστερίσκος: η ερχόμενη χρονιά έχει σαφώς περισσότερες εργάσιμες μέρες στη Γερμανία από την εφετινή.

Παγκόσμια πολιτικά ρίσκα 

Προηγουμένως, τόσο οι λεγόμενοι «σοφοί της γερμανικής οικονομίας» όσο και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση είχαν αναθεωρήσει επίσης επί τα χείρω τις δικές τους εκτιμήσεις. Η διαρκής ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχει φτάσει στο τέλος της, επισημαίνει ο Όλιβερ Χολτεμέλερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Χάλε. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών όμως, ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης στη Γερμανία είναι περιορισμένος.

Την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης προκαλεί η πυροδοτούμενη από πολιτικούς κινδύνους εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα και με τον Άξελ Λίντνερ, επίσης από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Χάλε, η παγκόσμια οικονομία διανύει μια ιδιαίτερα αδύναμη φάση. Κύριοι λόγοι είναι οι εμπορικές διαμάχες, η εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και οι αβεβαιότητες που προκαλεί το βρετανικό δράμα του Brexit. Το τελευταίο πλήττει πρωτίστως τις γερμανικές εξαγωγές. Οι ειδικοί επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση ενός μη συντεταγμένου Brexit.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 07:29