Με αρνητικά πρόσημα άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές το 2019

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 12:19
Με αρνητικά πρόσημα άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές το 2019
Με απώλειες μπήκαν τα διεθνή χρηματιστήρια στο 2019, όπως έκλεισαν και το 2018. Μετά το χειρότερο έτος της τελευταίας δεκαετίας για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, το 2019 ξεκίνησε με τις ίδιες ανησυχίες για μία επιβράδυνση της οικονομίας, τις εμπορικές εντάσεις και τις αυξήσεις επιτοκίων που μόλυναν τις αγορές στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Η πρώτη ώθηση για το 2019 στα χρηματιστήρια ήρθε από τις έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο σε όλο τον κόσμο, με την είδηση ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 19 μήνες να δίνει τον τόνο. Η κατώτερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης ενίσχυσε την αρνητική εικόνα για την περιοχή της Ασίας. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε πάνω από 1%, με τον δείκτη Hang Seng του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει απώλειες σχεδόν 3% και τον δείκτη Kospi της Σεούλ να μειώνεται 1,5%. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε λιγότερο από τις άλλες μεγάλες ασιατικές αγορές (0,3%) και το γιεν ενίσχυσε τη θέση του ως ασφαλούς καταφυγίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση του 2019 με μεγάλες απώλειες.

Στις 10.28 (ώρα Ελλάδας), οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν απώλειες 1,9%, με ισχυρή πτώση 2,5% στο Παρίσι, 2,2% στη Μαδρίτη και 2% στο Μιλάνο. Οι επενδυτές ανέμεναν τα νέα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς το κλίμα είχε ήδη επιδεινωθεί από τα απογοητευτικά κινεζικά στοιχεία.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι εταιρείες που είχαν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα το 2018. Οι κλάδοι των ορυχείων, των αυτοκινήτων, των τραπεζών και του πετρελαίου υποχωρούσαν 2,2% έως 3,5%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν πτωτικά και οι επενδυτές πουλούσαν τις μετοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ισοτιμία δολαρίου υποχώρησε μία ανάσα από το επίπεδο των 109 γιεν τη νύχτα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους. Ο δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου DXY κινείτο επίσης χαμηλότερα, ενώ το ευρώ κινήθηκε προς τα 1,15 δολάρια, για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου. Με τις τελευταίες ειδήσεις από την Ουάσινγκτον να μη δείχνουν ένα τέλος της διακοπής λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου, που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, οι προθεσμιακές τιμές των αμερικανικών μετοχών κατέγραφαν απώλειες πάνω από 1% για την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2019.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σταθεροποιήθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών, κινούμενα περί το 2,68%. Με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων να σημειώνουν ότι τα εμπορικά «γεράκια» της Ουάσινγκτον συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι στις εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα, παρά την επιθυμία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μία συμφωνία που θα καθησύχαζε τις αγορές, τα μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν απαισιόδοξα.

Το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο 3,5 μηνών σήμερα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ιταλική Βουλή στα τέλη του 2018. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα έξι μηνών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 12:19