Τα ακίνητα που θα βρεθούν στο επίκεντρο μεγάλων πιέσεων για τη μείωση της ζητούμενης τιμής πώλησης από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές θα είναι κυρίως τα ακίνητα μεταχειρισμένα μεγάλης ηλικίας και κυρίως ακίνητα άνω των 20 ετών.  

Φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις θα καταγραφούν κυρίως σε ακίνητα ηλικίας 30-40ετών, που οι ιδιοκτήτες τους είδαν τις αξίες τους να ανεβαίνουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Ήδη, στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μείωση της αρχικής ζητούμενης τιμής πώλησης από 10% έως 25%-30% , ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τη περιοχή και την εκάστοτε ανάγκη του ιδιοκτήτη για άμεση πώληση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών σήμερα αναζητούν πλέον ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης με ανώτερη τιμή τα 1.000€/τμ , κυρίως αυτοτελή κτίρια, σε τιμές που θυμίζουν την εποχή του 2016-2017 ή και λίγο παλαιότερα

Οι ζητούμενες τιμές των προς πώληση ακινήτων θα παραμένουν, λοιπόν, στην πλειονότητά τους σε υψηλά επίπεδα, με τους πωλητές να κρατούν ουσιαστικά «στάση» αναμονής, ενώ οι πραγματικές αγοραπωλησίες που θα πραγματοποιούνται θα καταγράφουν αισθητές μειώσεις σε σχέση με τις αρχικές ζητούμενες τιμές πώλησης των ιδιοκτητών.  

Παράλληλα, οι έρευνες για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών, θα καταγράφουν σταθερότητα ή/και πολύ μικρή πίεση των ζητούμενων τιμών πώλησης, ενώ στην κτηματαγορά των μεταχειρισμένων μεγάλης ηλικίας και ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πωλητή, το μεγαλύτερο μέρος των αγοραπωλησιών θα ολοκληρώνονται με αισθητές μειώσεις των ζητούμενων αρχικών τιμών πώλησης των ιδιοκτητών.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, τη στάση των ξένων επενδυτών προς το ελληνικό real estate το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και από τον αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων στην εγχώρια κτηματαγορά και τη ζητούμενη τιμή αυτών.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης στα μεταχειρισμένα ακίνητα, θα αποτελέσουν η συχνότητα και οι τιμές με τις οποίες θα διοχετευτούν στην αγορά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους funds και τράπεζες, καθώς και ο ρυθμός υλοποίησης των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα για τους δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας.

Έτσι θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές πώλησης θα πιεστούν ιδιαίτερα μετά την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων σε μικρότερες αξίες, ενώ σε πολλές περιοχές ακόμη και σε προ κορωνοϊού εποχή θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στην άνοδο ή/και στη διατήρηση των τιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης