Σε εξέλιξη το Eurogroup που θα αποφασίσει σήμερα για τη δόση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 18:49
Σε εξέλιξη το Eurogroup που θα αποφασίσει σήμερα για τη δόση
Σε «σωστή τροχιά» είναι τα πράγματα με την Ελλάδα, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Όπως τόνισε, σήμερα θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Σχολίασε δε πως η ελληνική πλευρά έχει ψηφίσει τα προαπαιτούμενα στον προϋπολογισμό της.

Έχει υπεραποδώσει τα τελευταία τρία χρόνια σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς της στόχους, και τώρα, με την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για την επόμενη εκταμίευση.

«Και στη συνέχεια μπορούμε να επικεντρωθούμε στα τελευταία στάδια του προγράμματος», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το προγράμμα» δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές». «Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Tην πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν, στο σημερινό Εurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως ένα "σημαντικό βήμα" προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά τρόπο που να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 18:49