Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα επιδώσει σήμερα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών μια επιστολή με την οποία θα ζητεί «διευκρινίσεις» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019, που αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς στόχους, έγινε γνωστό από την Επιτροπή.

Η επιστολή αυτή θα επιδοθεί στη Ρώμη από τον Μοσκοβισί στον υπουργό Τζοβάνι Τρία στο τέλος του απογεύματος πριν από μια κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι ο προϋπολογισμός που ανέμενε η Επιτροπή.
Είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Αναμένω κριτικές παρατηρήσεις», προέβλεψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εμένα, όσο ο καιρός περνά, τόσο μου φαίνεται πως ο προϋπολογισμός μας είναι πολύ καλός», είπε.

Την προηγουμένη, είχε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Ιταλία έστειλε τη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει τώρα να το αξιολογήσει.

Όμως η προτεινόμενη δημοσιονομική τροχιά, με ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, είναι πολύ μακριά από το 0,8% για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

Ο προϋπολογισμός του λαϊκιστικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία ανησυχεί πολύ την ευρωζώνη καθώς το χρέος της Ρώμης (131% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο των 19 χωρών μετά εκείνο της Ελλάδας.

Αν η Ρώμη δεν τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, η Επιτροπή μπορεί, μέχρι το τέλος του μήνα, να αποφασίσει να το απορρίψει, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης