Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σπρώχνει τη χώρα του σε οικονομική κατάρρευση ανάλογη εκείνων που έχουν προκαλέσει λαϊκιστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, σημειώνει η Ashmore Group.

Μολονότι αρκετά πιο διαφοροποιημένη από την εντελώς εξαρτημένη από το πετρέλαιο οικονομία της Βενεζουέλας, η τουρκική οικονομία βρίσκεται εν μέσω ανάλογων λαθών πολιτικής που πιθανόν να την οδηγήσουν στην καταστροφή, αναφέρει η εταιρεία δαιχείρισης assets στις αναδυόμενες οικονομίες συνολικής αξίας 85 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Capital controls, εθνικοποιήσεις και άλλες πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τον ιδιωτικό τομέα από το να προστατεύει τα περιουσιακά του στοιχεία σε ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τα επόμενα βήματα που – λογικά – θα ακολουθήσουν στην Τουρκία, σημειώνει ο Jan Dehn, επικεφαλής έρευνας στην Ashmore.

Τα σχόλια ακολούθησαν την απόφαση Ερντογάν να αποπέμψει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Murat Cetinkaya, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

«Το πρόβλημα είναι ότι μια επιστροφή σε θετικές για την οικονομία πολιτικές θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος βραχυπρόθεσμα», τονίζει ο Dehn.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος, γι’ αυτό και οι περισσότεροι πολιτικοί που ακολουθούν παράδοξες πορείες, καταλήγουν να τελειώνουν πολιτικά εν μέσω εκτεταμένης κρίσης».

Τούρκοι αξιωματούχοι, πάντως, έχουν αποκλείσει την περίπτωση επιβολής capital controls, ενώ τονίζουν ότι ομνύουν στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης