Τι κοινά έχει το Bitcoin με μια γρίπη; Αρκετά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, οι οποίοι παρακολουθώντας την πορεία του κρυπτονομίσματος με τη βοήθεια της επιδημιολογίας, εντόπισαν ομοιότητες ανάμεσα στην άνοδο του Bitcoin και στην εξάπλωση μιας μεταδοτικής ασθένειας. Η διάγνωσή τους;

Το Bitcoin πιθανότατα έχει φτάσει στο peak του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το μοντέλο που ανέπτυξε η Barclays χωρίζει τους δυνητικούς επενδυτές του Bitcoin σε τρεις κατηγορίες: Στους επιρρεπείς, στους προσβεβλημένους/μολυσμένους και σε εκείνους που έχουν ανοσία.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, όσο η τιμή του Bitcoin ανεβαίνει, η “ασθένεια” εξαπλώνεται «από στόμα σε στόμα».

«Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γίνεται κάτοχος assets, εκείνοι που μπορούν να γίνουν νέοι αγοραστές (ο δυνητικός πληθυσμός – “ξενιστής”) λιγοστεύουν, την ώρα που εκείνοι οι οποίοι είναι δυνητικοί πωλητές (“αναρρώνουν”) αυξάνονται», εξηγούν οι αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τέλει, όπως λένε, αυτό οδηγεί στην άνοδο των τιμών και προοδευτικά, τα διάφορα σοκ που υφίστανται οι κάτοχοι Bitcoin αυξάνουν την αναλογία των πωλητών προς τους αγοραστές και έτσι, οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν.
«Αυτό πυροδοτεί πιέσεις για κερδοσκοπικές πωλήσεις», σημειώνουν.

Παρόμοια εξέλιξη παρατηρείται και στην περίπτωση των μεταδοτικών ασθενειών, όσον αφορά στην ανοσία και ειδικότερα όσον αφορά στο «σημείο εκείνο, κατά το οποίο ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού αποκτά ανοσία, έτσι ώστε δεν υπάρχουν πλέον δευτερογενείς λοιμώξεις», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι κύριες μεταβλητές που καθορίζουν το πότε πέφτει η τιμή του Bitcoin και πότε ανεβαίνει, είναι το μέρος του πληθυσμού που είναι πληροφορημένο για το κρυπτονόμισμα και το μέρος του πληθυσμού που προτίθεται να επενδύσει (οι “επιρρεπείς” στην ασθένεια), σύμφωνα με την Barclays.

Οι έρευνες σε ανεπτυγμένες οικονομίες δείχνουν ότι η πληροφόρηση είναι σχεδόν καθολική και ότι ο επιρρεπής πληθυσμός είναι μικρός, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Όπως εκτιμούν οι ίδιοι, αν και το κρυπτονόμισμα ανέκαμψε μετά από τις απώλειες που σημείωσε το 2011 και το 2013, ο υψηλός βαθμός πληροφόρησης γύρω από το Bitcoin σήμερα, ίσως σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει στα ιστορικά υψηλά των 20.000 δολαρίων που άγγιξε τον Δεκέμβριο του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης