Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι ανοιχτοί στην λήψη νέων μέτρων στην περίπτωση που υπάρχει παραβίαση στις υποχρεώσεις που έχει λάβει έναντι τους η Αθήνα στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αναφέρει το Bloomberg σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Όπως αναφέρουν πηγές που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, οι πιστωτές θεωρούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, θα αποτελεί παράβαση της συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχετικές προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν αντιληπτές από τους Θεσμούς κατά την πρόσφατη κάθοδο τους στην Αθήνα, όπου ήρθαν να αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να τύχει πλήρους αξιολόγησης, οι πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι οι δανειστές προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το ερχόμενο φθινόπωρο όταν και θα ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις για το χρέος.

Ανάμεσα στα πιθανολογούμενα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Αθήνας θα ήταν η διακράτηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Bloomberg ζήτησε από την ΕΚΤ και τον ESM να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, με αντάλλαγμα μέτρα μερικής ελάφρυνσης του χρέους.

Όμως την περασμένη Τρίτη ο Τσίπρας δήλωσε ότι ακόμα και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος, διαθέτοντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ως εγγύηση για τους δανειστές της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης