«Από το θηριώδες 45% στο 1% και αύριο ίσως στο 0%;», αναρωτιέται αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg, σχολιάζοντας την πιθανότητα σύντομα η Ελλάδα να ακολουθήσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης και μη, οι οποίες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας έχουν περάσει από τη “στρατόσφαιρα” κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα οι επενδυτές, σημειώνει ο αρθρογράφος, είναι έτοιμοι για εκείνο το οποίο κάποτε φάνταζε απίθανο: μια απόδοση από 0% έως και το πέρασμα σε αρνητικές αποδόσεις για τα ομόλογα του πιο επίφοβου – όσον αφορά την οικονομική προοπτική του – κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

Τα στοιχήματα περί πτώχευσης της Ελλάδας έχουν χαθεί από το προσκήνιο εδώ και καιρό, αναφέρει το Bloomberg. Τα ομόλογα της σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρύτερη περιφέρεια κατά το τελευταίο έτος.

Αν και τα ομόλογά της εξακολουθούν να αξιολογούνται ως junk από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα χρειάζεται μόλις μία αναβάθμιση από έναν από αυτούς σε καθεστώς επενδυτικής ποιότητας για να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει επανεκκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της που αποδίδει σήμερα 0,93% θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά και που δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι δεν θα συμβεί, τονίζει το Bloomberg. Ακόμη και πριν από πέντε χρόνια, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις ακόμη και από χώρες επιπέδου Γερμανίας και Ελβετίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης