Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας και το επακόλουθο ράλι στα ομόλογα έχει στρέψει το ενδιαφέρον fund managers – όπως BlueBay Asset Management και Old Mutual Global Investors – προς τα πιο ριψοκίνδυνα μεν αλλά με πιο κερδοφόρα δε ελληνικά ομόλογα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ το διετές πορτογαλικό ομόλογο έχει αρνητική απόδοση (-0.03%), ο αντίστοιχος ελληνικός τίτλος δίνει στους επενδυτές απόδοση 2.95%
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, για τον Mark Dowding της BlueBay, η Πορτογαλία δεν αποτελεί πλέον μια επένδυση υψηλών αποδόσεων, καθώς οι διετείς κρατικοί τίτλοι της χώρας φέρουν αποδόσεις χαμηλότερες του 0%.

Σημειώνεται πως μετά την αναβάθμισή της από την S&P στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ποροτγαλία κατάφερε να να “ξεκολλήσει” από την βαθμίδα του junk για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 5 ετών, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς της ομολόγου έναντι του γερμανικού bund να συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πορτογαλικό χρέος εξακολουθεί να βαθμολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από την Fitch και την Moody’s αλλά και οι δύο οίκοι διατηρούν θετικό το outlook της αξιολόγησης. Ωστόσο, παρότι μια αναβάθμιση από έναν εκ των δύο οίκων είναι πιθανή τους επόμενους 12 μήνες, ο Dowding υποστηρίζει πως το “εύκολο χρήμα” έχει μάλλον τελειώσει.

«Τα περισσότερα χρήματα βγήκαν στην Πορτογαλία και υπάρχουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια που μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρες με υψηλές αποδόσεις», δήλωσε ο Dowding, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 51,7 δισ. δολαρίων, ενώ πρόσθεσε «Έχουμε κεφάλαια όπου μπορούμε να επενδύσουμε με υψηλή απόδοση, αλλά προτιμάμε την Κύπρο και την Ελλάδα έναντι της Πορτογαλίας».

Μέχρι πρότινος, η Πορτογαλία ήταν ένα από τα καλύτερα “στοιχήματα” της Old Mutual. Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται 36,6 δισ. λίρες (49,6 δισ. δολάρια), μείωσε την έκθεση λόγω του “απίστευτου” ράλι των τελευταίων τριμήνων, σύμφωνα με τον διευθυντή χαρτοφυλακίου Nicholas Wall. Και ενώ έχασε το ανοδικό ξέσπασμα από την αναβάθμιση της S&P, ο Wall ανέφερε πως δεν θέλει να επιστρέψει ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι έχουμε δει το καλύτερο μέρος του ράλι και πως η ιστορία της Πορτογαλίας έχει πλέον επισημανθεί σωστά», δήλωσε ο Wall. Όπως εξήγησε ο ίδιος, μια ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από άλλον διεθνή οίκο δεν θα προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στην τιμή των κρατικών τίτλων.

Σε αυτά τα επίπεδα των spreads και δεδομένης της προτίμησής μας σε άλλες χώρες όπως Ελλάδα και Κύπρο, δεν θα την κυνηγήσουμε (την Πορτογαλία) αυτή τη στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2.42% την Πέμπτη έχει υποχωρήσει σταδιακά από το υψηλό έτους του 4.33% τον Μάρτιο. Το spread με το γερμανικό bund έχει συρρικνωθεί στις 196 μονάδες, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ το διετές πορτογαλικό ομόλογο έχει αρνητική απόδοση (-0.03%), ο αντίστοιχος ελληνικός τίτλος δίνει στους επενδυτές απόδοση 2.95%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής φέτος κέρδη 17%, τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με βάση τις μετρήσεις του Bloomberg. Η αντίστοιχη απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 11%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης