Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε μία από τις μεγαλύτερες ωρολογιακές βόμβες της Ευρώπης: το πιεσμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού και το συνεπακόλουθο lockdown θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ η Ιταλία σχεδιάζει να δαπανήσει έως 25 δισ. ευρώ για να αμβλύνει τη ζημιά που υφίστανται από την εθνική καραντίνα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι το πιο επικίνδυνο φορτίο δημόσιου χρέους της Ευρώπης -περίπου 2,4 τρισ. ευρώ που συγκεντρώνεται κυρίως στους ισολογισμούς τραπεζών σε όλη την ΕΕ- θα μεγαλώσει κι άλλο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός Ιταλίας διακρατούν περισσότερα από 446 δισ. ευρώ σε κρατικό και ιδιωτικό χρέος της Ιταλίας, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής από το Bloomberg. Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, το ιταλικό χρέος γίνεται διπλό βάρος για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση στο εσωτερικό τους.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι πιο εκτεθειμένες μεταξύ των πιστωτών εκτός Ιταλίας εάν το το selloff στην Ιταλία αρχίσει να διαχέεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, BNP Paribas και Credit Agricole, διαθέτουν μονάδες λιανικής στην Ιταλία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, θα προτείνει την αλλαγή των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στη συνεδρίαση του συμβουλίου σταθερότητας την επόμενη εβδομάδα.

Η ιταλική κυβέρνηση καλείται να πουλά περισσότερα από 400 δισ. ευρώ ετησίως για να συγκρατεί το χρέος της, γεγονός που αναγκάζει τις εγχώριες τράπεζες να αγοράζουν ακόμα περισσότερο χρέος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο στον οποίο μια αδύναμη οικονομία και αδύναμες τράπεζες τρέφονται ο ένας από τον άλλον.

Οι επιπτώσεις από το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα μπορούσαν να αντιστρέψουν πολλά χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης των ιταλικών τραπεζών.

Το παρατεταμένο lockdown στην Ιταλία μπορεί να αυξήσει τα τοξικά δάνεια που οι τράπεζες προσπαθούσαν για πολλά έτη να μειώσουν και να ξαναζωντανέψει το φάντασμα των κρατικών διασώσεων, ωθώντας όλο τον κλάδο σε κρίση.

Εκπρόσωπος της Mediobanca SpA ανέφερε πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, που είναι διαφορετικοί από αυτούς της EBA, η καθαρή της έκθεση σε κρατικούς τίτλους ανέρχεται πολύ πιο κάτω, στα 2,66 δισ. ευρώ.

Αυτό περιλαμβάνει 150 εκατ. ευρώ σε κρατικές επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης