Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι ένας πονοκέφαλος που δεν πρόκειται να φύγει: τα 944 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι η συσσώρευση παλαιότερου χρέους, καθιστά πιο δύσκολο για τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερα λεφτά, πλήττοντας τα κέρδη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν τις τράπεζες να πουλήσουν ή να μειώσουν την μη εξυπηρετούμενη πίστωση, αλλά είναι διχασμένοι για το πώς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, και ορισμένοι επενδυτές δηλώνουν απογοητευμένοι από το ρυθμό προόδου.

Το Bloomberg παρουσιάζει πέντε γραφήματα που βοηθούν να εξηγηθεί το ζήτημα και πώς οι τράπεζες το αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις χώρες που επλήγησαν ισχυρά από την κρίση κρατικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει βγει ακόμη από το πρόγραμμα διάσωσης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα NPLs ως ποσοστό επί της συνολικής πίστωσης, ενώ η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο κομμάτι επισφαλούς χρέους, σε απόλυτες τιμές.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν σταθερούς στόχους συρρίκνωσης των επιπέδων τους επισφαλούς χρέους πουλώντας τα χαρτοφυλάκιά τους ή μειώνοντας τα δάνεια. Η Intesa Sanpaolo, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, είχε προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της πριν από δύο χρόνια και σχεδιάζει να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Carlo Messina τον προηγούμενο μήνα. Δήλωσε πως άλλες ιταλικές τράπεζες “κάνουν σωστή δουλειά” και θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο φέτος.

Η Ιταλία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διάρκεια των ετών με οριακή ή καθόλου οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κατά περισσότερα από 280 δισ. ευρώ μετά το τέλος του 2014. Η ΕΚΤ, δηλώνει πως τα επισφαλή δάνεια αποτελούν ακόμη “μεγάλο πρόβλημα” το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο η οικονομία τα πάει καλά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης