Οι οικονομολόγοι της Bank of America προβλέπουν πλέον “ήπια ύφεση φέτος” στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες επιβραδύνονται και ο “καυτός” πληθωρισμός περιορίζει τις κινήσεις των καταναλωτών.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η ομάδα ανάλυσης της BofA με επικεφαλής τον Μάικλ Γκάπεν αναφέρει ότι «ένα πλήθος δυνάμεων συνδράμουν στην επιβράδυνση του οικονομικού μομέντουμ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως».

Οι δυνάμεις αυτές περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και την ενέργεια που αφήνει στα νοικοκυριά λιγότερες διαθέσιμες δυνάμεις για δευτερεύουσες αγορές, καθώς και τις αυστηρότερες χρηματοδοτικές συνθήκες, με αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κλίμα, οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα ακολουθήσει αύξηση 1% στο πρώτο του 2023.

Το γεγονός αυτό θα αυξήσει το ποσοστό ανεργίας κατά 1% στο περίπου 4,6%, βοηθώντας με τη σειρά του να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Σημειώνεται ότι η σημερινή έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά το θηριώδες 9,1% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.
Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα επανέλθει στο στόχο της Fed στην περιοχή του 2% μέχρι το τέλος του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα “καυτά” στοιχεία του πληθωρισμού θα διατηρήσουν πάντως τους αξιωματούχους της Fed σε επιθετική πορεία και θα προσθέσουν πίεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, τα ποσοστά των οποίων υποχωρούν ενόψει των περιφερειακών εκλογών.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) τον περασμένο μήνα – η μεγαλύτερη κίνηση που έχει κάνει από το 1994 – και η πλειονότητα των αξιωματούχων της έχει σηματοδοτήσει ότι ακόμα μία αύξηση της ίδιας τάξεως βρίσκεται στο τραπέζι για τον Ιούλιο.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν πως η Fed θα θα φτάσει το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 3,25 – 3,5% μέχρι το τέλος του έτους, εκτίμηση που περιλαμβάνει μία ακόμα αύξηση 75 μ.β. στην επερχόμενη συνεδρίαση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης