Τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών και ιδιαίτερα η ενισχυμένη εκτελεστική εξουσία του Τούρκου προέδρου προκαλούν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της γειτονικής χώρας, προειδοποιεί η Capital Economics.

Κατά την Capital Economics, η θετική αντίδραση που παρουσίασαν οι αγορές θα είναι βραχύβια, ιδιαίτερα αν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιήσει τις νέες ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες για να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας χαλαρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική λίρα ενισχυόταν κατά 3% έναντι του δολαρίου νωρίτερα σήμερα γυρίζοντας ωστόσο εντός λίγων ωρών σε αρνητικό πεδίο, ενώ η τοπική χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε άνοδο 3,7% κατά το άνοιγμα της, χάνοντας αργότερα τα κέρδη της.

Σύμφωνα με την Capital Economics, τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ενισχύουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τουρκική οικονομία.

Βασικές παράμετροι που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκική οικονομία, κατά την Capital Economics:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Οι αξιωματούχοι που θα επιλέξει να έχει στο στενό του περιβάλλον ο κ. Ερντογάν.

-Αν η νίκη θα ωθήσει τον κ. Ερντογάν να πιέσει για χαμηλότερα επιτόκια.

-Ο κρατικός προϋπολογισμός που ο κ. Ερντογάν πρέπει να υποβάλει στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο και ο οποίος θα δώσει την πρώτη πραγματική αίσθηση της κατεύθυνσης της τουρκικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης