Η ηρεμία στην Ιταλία δεν θα διαρκέσει, όπως εκτιμά η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, καθώς θεωρεί πως η ιταλική κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αλλαγές που θα μπορούσαν να λύσουν την τρέχουσα διαμάχη με την Κομισιόν και έτσι οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα θα επιστρέψουν δριμύτερες, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία.

Όπως επισημαίνει, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών υποδηλώνουν ότι η Ιταλία πλησιάζει όλο και περισσότερο μια συμφωνία με την Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά της σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης δήλωσαν πρόσφατα ότι ενδέχεται να είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τον σημερινό στόχο του ονομαστικού ελλείμματος για το 2019, που σήμερα τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ. Αυτό έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος Αυγούστου.

Ωστόσο, η ίδια αμφιβάλλει ότι αυτή η βελτίωση και η ηρεμία θα έχουν διάρκεια, καθώς, όπως εκτιμά, η ιταλική κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει αρκετές αλλαγές ώστε να λήξει η σύγκρουση με την Ε.Ε. Η Ρώμη εξακολουθεί να προτίθεται να εφαρμόσει τις πιο ακριβές πολιτικές της και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στόχος για το έλλειμμα δεν θα μειωθεί κάτω από 2,2%.

Επιπλέον, η οικονομία φαίνεται να επιβραδύνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Έτσι, το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία της χώρας θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διευρύνεται και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων οδηγώντας υψηλότερα τα πιστωτικά spreads της περιοχής της Ευρωζώνης κι όχι μόνο, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας θα αυξηθούν και πάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα ασκούσε περαιτέρω ανοδική πίεση στα επιτόκια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αντισταθμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα από τη δημοσιονομική ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό άλλωστε, όπως υπογραμμίζει η Capital Economics, είναι σύμφωνο με το μήνυμα που έδωσαν αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρθηκε στην εξαμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «οι προκλήσεις στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Μάιο».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος δήλωσε ότι υποθέτει πως τελικά η Ιταλία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Αυτό μπορεί όντως να συμβεί, επισημαίνει η C.E., αλλά σίγουρα όχι σύντομα.

Επομένως, η ΕΚΤ μπορεί να υποτιμά τον κίνδυνο που θέτει η Ιταλία στην οικονομία της Ευρωζώνης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης