Οι κινήσεις των τελευταίων 24 ωρών από τον Ερντογάν για την εδραίωση της εξουσίας του θα προκαλέσουν πιέσεις για χαλαρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, κάτι που θα έχει σημαντικά κόστη στην ήδη εξασθενημένη και πιο ασταθή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε πιο έντονη βουτιά στη λίρα, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

Η πίεση για χαλαρότερη οικονομική πολιτική αναμένεται να ενισχυθεί στο επόμενο διάστημα. Η κατάσταση του προϋπολογισμού έχει ήδη επιδεινωθεί κατά το παρελθόν έτος καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να ενίσχυση την στήριξή της πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου έτους και τις πρόσφατες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής των χαμηλότερων επιτοκίων και, τα τελευταία πέντε χρόνια, η κεντρική τράπεζα τείνει να υποκύπτει στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση για να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χαλαρή.

Ενώ ο σημερινός κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της χώρας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του μέχρι το 2020, φαίνεται ότι ο Erdogan θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις. Η συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου, συνεπώς, θα παρακολουθηθεί στενά από τις αγορές.

Εάν δεν προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, αυτό θα στείλει ένα άλλο ανησυχητικό μήνυμα για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα νέο ισχυρό sell-off στην τουρκική αγορά και θα προκαλέσει πιέσεις για υψηλότερα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα επιτείνει τα τρωτά σημεία της τουρκικής οικονομίας. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα ενισχυθούν, αυξάνοντας την απειλή μιας σπειροειδούς εξέλιξης των μισθών.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα έφερναν επίσης καύσιμα στην πιστωτική άνθηση της περασμένης δεκαετίας, αυξάνοντας την απειλή για μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυστηρότερες συνθήκες στην πιστωτική αγορά, σημειώνει η Capital Economics.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πιθανότατα μειώνεται τώρα, αλλά η πιο χαλαρή πολιτική θα ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις εισαγωγές και να προκαλέσει την εκ νέου διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Όπως προσθέτει, κάποιες κινήσεις χαμηλότερου προφίλ δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα έχει πιο κεντρική θέση στην οικονομία. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν θα εποπτεύει τώρα την τιμολόγηση των φαρμάκων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Και θα ορίσει επίσης τον επικεφαλής του συμβουλίου ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή η συγκέντρωση εξουσίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο αυθαίρετη πολιτική που προκαλεί αποδυνάμωση των επενδύσεων.

Η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καταλήγει η Capital Economics, σημαίνει ότι ότι η τουρκική οικονομία θα υποστεί μια απότομη επιβράδυνση κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες – ένα ή δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης είναι πλέον εξαιρετικά πιθανά. Και αν ο Ερντογάν ακολουθήσει μια πιο χαλαρή πολιτική, αυτό τελικά θα χτυπήσει την ανάπτυξη αλλά και θα οδηγήσει την λίρα σε περαιτέρω sell-off.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης