«Οι αγορές δεν αναμένουν εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά πρόκειται για έναν κίνδυνο που δεν μπορεί να αποκλειστεί». Αυτό σημειώνει το CNBC σε δημοσίευμά του με τίτλο «Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη, για τις οποίες κανείς δεν μιλάει, αλλά θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές».

Πράγματι, σύμφωνα με τους αναλυτές που μιλούν στο CNBC, ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν θετικές για το ελληνικό χρηματιστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει, ειδικότερα, το δημοσίευμα, η θητεία του Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής, κάποιοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει νέες εκλογές πρόωρα.

«Είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους του σεναρίου μας, αλλά το πιο πιθανό είναι (σ.σ. να προκηρυχθούν εκλογές) αφού λήξει το πρόγραμμα», παρατηρεί ο Yvan Mamalet, οικονομολόγος της Societe Generale.

Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Εντούτοις, κάποιες μεταρρυθμίσεις – κλειδιά που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό αυτά τα δεδομένα, μερίδα των αναλυτών βλέπει «ευκαιρία για πρόωρες εκλογές» στο διάστημα μεταξύ του Αυγούστου του 2018 και του Ιανουαρίου του 2019.

Άλλωστε, όπως παρατηρεί το CNBC, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του 2015, όταν αφ’ότου είχε υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και εν μέσω έντονης κριτικής, προχώρησε σε πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολιάζεται, τηρούσε ανοιχτά μια στάση κατά της λιτότητας, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν εφαρμόσει τις πολιτικές που έχουν ζητήσει οι πιστωτές και έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Το 2015, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε σημειώσει “βουτιά” 18% στη διάρκεια των τριών ημερών που ακολούθησαν μετά από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Συνολικά, από τις αρχές του 2010 – οπότε και η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης – η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας της μέχρι στιγμής.

Από την άλλη, η Πορτογαλία που ζήτησε οικονομική βοήθεια το 2011, γνώρισε πτώση της τάξης του 36% κατά την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές στο CNBC, ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το 2018 θα μπορούσαν να αποδειχτούν θετικές για τις ελληνικές μετοχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, από όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά η διαφορά τους θα μπορούσε να περιοριστεί εν όψει των επόμενων εκλογών, σύμφωνα με την επικεφαλής για ευρωπαϊκές υποθέσεις του Economist Intelligence Unit, Joan Hoey.

Οι αναλυτές, πάντως, είναι αισιόδοξοι ότι και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις τιμές των μετοχών. Σύμφωνα με τον Zsolt Darvas του think tank Bruegel, ακόμη και στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών, δεν θα υπάρξουν πολλές διαφορές ως προς την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλά επίπεδα χρέους», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πάντα περιορισμένα περιθώρια προκειμένου να ενισχύσει τις δαπάνες.

Ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αλλά και τον φόρο ακίνητης περιουσίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πρόκειται για πολιτικές που θα μπορούσαν αν ερμηνευτούν ως φιλικές προς τις επιχειρήσεις και επομένως να στηρίξουν τις μετοχές.

Από την άλλη, το τέλος του μνημονίου θα είναι μια κομβική στιγμή για το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα, σημειώνει το CNBC, τονίζοντας πως αν οι πιστωτές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, η δημοτικότητα του Τσίπρα θα μπορούσε να υποχωρήσει.

Όπως και να έχει, ο Τσίπρας, τον ερχόμενο Αύγουστο, πιθανότατα θα πει στους Έλληνες ότι η χώρα απελευθερώθηκε για πάντα από την Τρόικα. Θα ανακοινώσει, επίσης, ότι η Ελλάδα προέβη σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Έτσι, θα μπορεί να πει στους ψηφοφόρους ότι κατάφερε να νικήσει έναντι της κριτικής που έχει δεχτεί από χώρες όπως η Γερμανία.

«Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», παρατηρεί ο Ciaran O’Hagan της Societe Generale, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις θα ήταν μάλλον υποτονικές σε περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης