Δανία: Έλλειμμα στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 το αισιόδοξο σενάριο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 12:55
Δανία: Έλλειμμα στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 το αισιόδοξο σενάριο

Δημοσιονομικό έλλειμμα 6,5% του ετήσιου ΑΕΠ της για το 2020 θα σημειώσει η Δανία, σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο των Danish Economic Councils, ανεξάρτητου συμβούλου της κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο σύνολο του έτους κατά 3,5%, καθώς η οικονομία θα επιστρέψει σχετικά γρήγορα στην κανονικότητα, αναφέρουν τα DEC, γνωστά στη χώρα και ως οι «Σοφοί».

Στο απαισιόδοξο σενάριο γίνεται λόγος για ένα δεύτερο «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας αργότερα μέσα στο έτος, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 5,5% και το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 9%.

Η Κοπεγχάγη έχει δεσμευθεί μέχρι στιγμής σε δαπάνες 280 δισ. κορώνων Δανίας (41 δισ. δολ.) σε πακέτα βοήθειας, καθώς η χώρα εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα καραντίνας προκειμένου να μειώσει την εξάπλωση του ιού.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen αναμένεται να ανακοινώσει μερική άρση των μέτρων περιορισμού ακόμα και εντός της ημέρας. Έχει ωστόσο διευκρινίσει ότι οποιαδήποτε επιστροφή σε αύξηση κρουσμάτων θα σημάνει άμεση επιστροφή σε πιο σκληρά μέτρα περιορισμού, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 13:00