Δανία: "Φρένο" στις τράπεζες για πληρωμή μερισμάτων και μπόνους τουλάχιστον μέχρι το 2021

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 15:43
Δανία: "Φρένο" στις τράπεζες για πληρωμή μερισμάτων και μπόνους τουλάχιστον μέχρι το 2021

Οι εποπτικές αρχές της Δανίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συμβουλεύουν τις τράπεζες της χώρας να μην προβούν σε πληρωμές προς τους μετόχους τους, ούτε σε καταβολή επιπλέον των προϋπολογισθέντων μπόνους στα στελέχη τους τουλάχιστον μέχρι το 2021, όπως έχουν ζητήσει και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εποπτική αρχή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με έδρα την Κοπεγχάγη, ανέφερε την Παρασκευή ότι αναμένει από τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα που απελευθερώνεται μέσω των χαλαρότερων επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχύσουν τις χορηγήσεις δανείων.

Ο Ulrik Nodgaard, επικεφαλής του μεγαλύτερου οργανισμού των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού κλάδου, Finans Danmark, τόνισε από την πλευρά του ότι οι περιορισμοί στα μερίσματα, τις αγορές ιδίων μετοχών και τα μπόνους δεν θα πρέπει να διατηρηθούν έως και μέσα στο 2021.

«Είναι κρίσιμης σημασίας οι τράπεζες και τα ταμεία παρακαταθηκών και δανείων, τα οποία έχουν διπλασιάσει τα κεφάλαιά τους από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, να μπορούν να προχωρούν σε πληρωμές μερισμάτων μέσα στο 2021.

Εάν οι επενδυτές δεν λαμβάνουν τις προσήκουσες επιστροφές από τις επενδύσεις τους, κινδυνεύουμε να θεωρηθεί ότι δεν αξίζει κανείς να επενδύει στον τραπεζικό κλάδο», συμπλήρωσε ο Nodgaard, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το συμβούλιο χρηματοοικονομικού κινδύνου της Δανίας εξάλλου τονίζει ότι πιθανότατα οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά στην υποχρέωση να έχουν αναδομήσει μέχρι το 2022 τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια", η υποχρέωση για τα οποία αφαιρέθηκε εκτάκτως λόγω κορονοϊού.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 15:43