Στη ζώνη «μεσαίου κινδύνου» τοποθετεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS την Ελλάδα για αποχώρηση από την ευρωζώνη, ενώ οι υπόλοιπες 18 χώρες της ζώνης του ευρώ βρίσκονται στην κατηγορία «χαμηλού κινδύνου».

Στην ανάλυσή της η DBRS για πρώτη φορά εμφανίζει τις αξιολογήσεις της σχετικά με τον κίνδυνο των μεμονωμένων χωρών για έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τη μεθοδολογική προσέγγιση της DBRS, οι χώρες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλού, μεσαίου και υψηλού, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της DBRS για τον κίνδυνος που διατρέχει μια χώρα για να αποχωρήσει από το ευρώ, μεσούσης μιας κρίσης.

Όπως εκτιμά, 18 χώρες εμπίπτουν στην κατηγορία «χαμηλού κινδύνου».
Αυτή η αξιολόγηση αποτυπώνει γενικότερα τα σημαντικά εμπόδια στην έξοδο από τη νομισματική ένωση, σε συνδυασμό με τις διαρκείς προσπάθειες αντιμετώπισης των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Ευρώπη και την ισχυρή και αυξημένη δημοτικότητα του ευρώ.

Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά γενικότερα ισχύουν και για την Ελλάδα, η DBRS ανησυχεί ότι το φορτίο χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των βασικών πιστωτών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η Ελλάδα αδυνατεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι πιστωτές της μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Εάν αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και επίμονα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τις άλλες επιλογές και το κόστος παραμονής στη νομισματική περιοχή είναι πολύ υψηλό. Κατά συνέπεια, η DBRS τοποθετεί την Ελλάδα στην κατηγορία μεσαίου ρίσκου.
Για την ώρα, καμία χώρα δεν βρίσκεται στην κατηγορία υψηλού ρίσκου.

Οι κατηγορίες κινδύνου της ευρωζώνης σύμφωνα με τη DBRS, αναμένεται να παραμείνουν σταθερές σε γενικές γραμμές ελλείψει σημαντικών αλλαγών στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μιας διαρκούς επιδείνωσης του κράτους δικαίου σε επιμέρους χώρες, μιας ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, ή της εμφάνισης σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης