Η αγορά κατοικίας της ευρωζώνης “θερμαίνεται”, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια διόρθωση τόσο στον οικιστικό όσο και στον εμπορικό τομέα των ακινήτων, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση σταθερότητας.

Με τις οικογένειες να δημιουργούν αποταμιεύσεις στη διάρκεια της πανδημίας και να δουλεύουν όλο και περισσότερο από το σπίτι, η ζήτηση για ακίνητα αυξάνεται, οδηγώντας τις τιμές κατοικιών σε άνοδο άνω του 7%, στο υψηλότερο ποσοστό από το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κίνδυνος της διόρθωσης των τιμών μεσοπρόθεσμα έχει αυξηθεί σημαντικά εν μέσω αυξημένων εκτιμήσεων για τις υπερτιμήσεις των τιμών των κατοικιών», τόνισε η ΕΚΤ στο εξαμηνιαίο report της.

Οι κατασκευές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση και η αγορά κατοικιών είναι ιδιαίτερα “καυτή” σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

«Παρά την ανάκαμψη στην κατασκευή κατοικιών, οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως και οι αυξήσεις στις τιμές εισαγωγών, επηρεάζουν την ικανότητα του κατασκευαστικού κλάδου να επεκτείνει την προσφορά κατοικιών, κάτι που ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών», ανέφερε η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ανακάμπτει η αγορά premium εμπορικών ακινήτων, οι προοπτικές είναι «ιδιαίτερα χαμηλές» για τα χαμηλότερης ποιότητας εμπορικά ακίνητα, καθώς η απομακρυσμένη εργασία, οι ανησυχίες για την υγεία και η βιασύνη για πιο πράσινα ακίνητα, διοχετεύουν τη ζήτηση προς την premium κατηγορία, αναφέρεται στο report.

Στα θετικά, η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, ένας μεγάλος φόβος πέρυσι, έχει υποχωρήσει, παρόλο που έχουν αποσυρθεί ορισμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης