Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί ηλεκτροπληξίες στους καταναλωτές, καθώς η χώρα μας παραμένει στην κορυφή πανευρωπαϊκά. Και για σήμερα η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στην Ευρώπη στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, στα 296,6 ευρώ/MWh, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώθηκε στα… υψίπεδα των 349,9 ευρώ/MWh και η ελάχιστη στα 218 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, σήμερα πρώτο είναι το φυσικό αέριο με 30,8%, οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 29,6%, καταγράφοντας σαφή μείωση έναντι του προηγούμενου διημέρου που κινήθηκαν στο 40%, οι εισαγωγές βρίσκονται στο 28,3%, ενώ ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά κινούνται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, με 3,3% και 2,9% αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατάταξη των ακριβότερων τιμών την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία 245,2 ευρώ/MWh, η Σερβία με 211,3 ευρώ/MWh και η Ουγγαρία με 209,8 ευρώ/MWh, ενώ σε παρόμοιες τιμές κινούνται η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Αν και αυτό το «σπριντ» των τιμών χονδρικής έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, λόγω της ενεργειακής κρίσης και στη συνέχεια της αβεβαιότητας που προκαλεί στην αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι γεγονός ότι η παρουσία της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις διαρκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Για παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη 12 Απριλίου η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 276 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη στα 367 ευρώ και την ελάχιστη στα 208 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης