Συναντήσεις με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών έχουν σήμερα η Υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια Υπ. Εργασίας, κα. Θεανώ Φωτίου.

Αντικείμενο τους θα είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης αναφορικά με το Εργασιακό και τα Προνοιακά Επιδόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δύο πεδία αυτά, εκείνα τα μέτωπα που ξεχωρίζουν είναι οι αλλαγές στη Μεσολάβηση – Διαιτησία, στον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η θέσπιση των επιδομάτων στέγασης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, εννιά συνολικά είναι τα μέτωπα (τα οποία θεωρούνται ως προαπαιτούμενα ή βασικά παραδοτέα για το κλείσιμο της αξιολόγησης) που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την προνοιακή πολιτική:

1. Διαμόρφωση ενός αξιόπιστου διοικητικού συστήματος αξιολόγησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Επενεξέταση του ρόλου της διαιτησίας.

3. Απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησης σε κώδικα εργατικού δικαίου και κώδικα εργασίας ρυθμιστικών.

4. Διαμόρφωση όρων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δεδομένων του υπ. Εργασίας, του ΥΠΟΙΚ, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

5. Ένταξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης Εισοδήματος στην αγορά εργασίας.

6. Πανεθνική εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

7. Μεταρρύθμιση του συστήματος των μεταφορικών επιδομάτων στην Αθήνα.

8. Θέσπιση των επιδομάτων στέγασης.

9. Σύνταξη μελέτης για τη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης