Το πετρέλαιο σύντομα, θα στοιχίζει 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των αναταράξεων στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε σήμερα ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα βοηθήσουν να πέσουν οι τιμές.

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τον ΟΠΕΚ ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι ο Τραμπ «θα έπρεπε να αναμένει» ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν και πάλι οι ΗΠΑ. Θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν οι ΗΠΑ «όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας», οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές.

«Η ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, είναι αποκλειστικά δική σας και η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι», σημείωσε.

Ο Τραμπ καταγγέλλει τον ΟΠΕΚ, ενώ ταυτόχρονα πιέζει τουος Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη από την πλευρά της απειλεί να διακόψει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τυχόν εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, ο Καζεμπούρ είπε: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Κανείς δεν ζητά από εσάς να προστατεύσετε κανέναν. Μάχεστε με τους πάντες, κύριε Τραμπ, αφότου αναλάβετε την εξουσία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης