«Εύκολα κλείνουν, δύσκολα ανοίγουν». Η φράση αυτή συνοψίζει τον ρυθμό επανόδου στην κανονικότητα της χώρας μας, κάτι καθόλου εύκολο, απροσδιόριστα αποδοτικό, αλλά αναγκαίο περισσότερο από ποτέ. Δοκιμασμένες λύσεις δεν υπάρχουν και καμία χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει τη «μαγική συνταγή» για αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς ταυτόχρονη «εκ νέου επέλαση» του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χθες πως από διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις της πορείας της νόσου στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του δείκτη R0 του κορωνοϊού (αποτυπώνει τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο), πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία, ενώ υπολογίζεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας μείωσαν κατά τουλάχιστον 80% τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε χθες, όπως ανακοίνωσαν ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα μας να ανέρχεται σε 2.408. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 55 ασθενείς της νόσου (86% αυτών έχει υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών), ενώ ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού παρέμεινε σταθερός στα 121 άτομα.

Σαφής ήταν χθες και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Γεραπετρίτης και για πρώτη φορά αποκάλυψε τι μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα:

«Δύο μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας και τον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς δεν μπορεί και δεν θα γίνουν “εκπτώσεις” σε θέματα υγείας. Θα ανοίξουν όλα σταδιακά, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία» δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Γεραπετρίτης, στον ΣΚΑΪ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή, για να επανέλθουμε σταδιακά. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε πρώτη φάση, ανοίγουν, όπως είπε, ειρηνοδικεία, υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου. Από 4 Μαΐου, θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ο τουρισμός θα ξεκινήσει από Ιούνιο, προσέθεσε, για να διασφαλίσουμε το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αμόλυντοι και θα είναι εξαιρετικά δημοφιλείς το καλοκαίρι, υποστήριξε ο υπουργός.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού.

Πάντως, όσον αφορά στις πανελλήνιες εξετάσεις, χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι οι αυτές θα διεξαχθούν τον μήνα Ιούνιο και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για επανέναρξη των σχολείων.

Η υπουργός είπε ότι βρίσκεται σε τακτική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

Το Υπουργείο αναμένει την επίσημη εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η κανονικότητα θα είναι με μάσκες και απόσταση

Το «πράσινο φως» για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα δώσει η ειδική επιτροπή των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.  Όλες αυτές τις ημέρες οι επιστήμονες παρακολουθούν τα επίπεδα της επιδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας έχει διευκρινίσει ότι θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων με προσεκτικά βήματα, καθώς η νέα κανονικότητα θα περιλαμβάνει τη χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, αλλά και την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ειδική επιτροπή επιστημόνων βρίσκεται σε επικοινωνία με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αξιολογηθούν και να αποκωδικοποιηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τις 4 Μαΐου να ανοίξει αρχικώς τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου για να κινηθεί η οικονομία.  

Με βάση το κυβερνητικό πλάνο, το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Φυσικά θα λειτουργούν με σκληρούς περιοριστικούς όρους.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών ταυτόχρονα θα φέρει μεταβολές και στους ισχύοντες περιορισμούς κυκλοφορίας με την πρόσθεση επιπλέον κωδικών μετακίνησης για το 13033.

Το βέβαιο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι για τις ευπαθείς ομάδες και για τους ηλικιωμένους οι περιοριστικοί όροι κυκλοφορίας θα συνεχίσουν να ισχύουν και για όλο τον μήνα Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης