Αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης και του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα του έτους εκφράζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη συγκρατημένη μείωση που σημείωσε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο παρά τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστσηριότητας που εφαρμόστηκαν λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσιοποίησε σήμερα το Τριμηνιαίο Δελτίο με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κυριότερα σημεία του Δελτίου:

Συγκρατημένη μείωση κατά 2,3% κατέγραψε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη θετική, αν ληφθεί υπόψη ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ τριμήνου εφαρμόζονταν μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Η μείωση οφείλεται στην πτώση:

-της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,9% και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-των εξαγωγών κατά 13,4%, οφειλόμενης αποκλειστικά σε μείωση τη αξίας των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 38,7%.

Η απασχόληση μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 189.000 άτομα, σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 15,9%.

Περιορίζονται οι αντιπληθωριστικές τάσεις, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται τον Απρίλιο κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι.

Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας (δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση – ΡΜΙ) προοιωνίζουν αύξηση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, πιθανώς και του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2021.

Ανοδική τάση καταγράφεται στους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και, εντονότερα, στον κύκλο εργασιών. Ο δείκτης παραγωγής στην Ελλάδα κινείται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό επειδή στην Ελλάδα είχε καταγραφεί και μεγαλύτερη κάμψη μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης το α’ τετράμηνο, κατά σχεδόν Euro5 δισ. σε σχέση με πέρυσι. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αποδίδεται στην αύξηση των δαπανών μεταβιβάσεων και επιδοτήσεων στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Τα φορολογικά έσοδα το α’ τετράμηνο παρουσιάζονται αυξημένα κατά Euro 879 εκατ., σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κυρίως λόγω μετάθεσης καταβολής φόρων, όπως τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, από το 2020 στο 2021.

Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Απρίλιο ανήλθε σε Euro 2,388 εκατ., σημειώνοντας αυξητική τάση κατά το α’ τετράμηνο του έτους.

Διατηρείται υψηλά το απόθεμα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα περίπου Euro 160 δισ. Ο βαθμός αξιοποίησης του θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την ταχύτητα της ανάκαμψη της οικονομίας.

Κατά το 2020, ο ρυθμός χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων επιταχύνθηκε, φτάνοντας στο 9,4% τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι ρυθμού 1,7% στην αρχή του έτους.

Το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, ανεξάρτητα από τη διάρκειά του, εξακολούθησε να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως και η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει το Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να βελτιώνεται. Η μικρότερη του αναμενόμενου υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο, παρά την εφαρμογή μέτρων περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Σε συνδυασμό με την βελτίωση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας και τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, επιτρέπουν αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης και του ΑΕΠ κατά τα ερχόμενα τρίμηνα. Η πορεία του τουρισμού κατά τους επόμενους κρίσιμους μήνες και η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας το 2021».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης