Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και σκοπεύει να παραμείνει. Αν το επιτρέψουν τα στοιχεία της οικονομίας, δεν έχει κανέναν λόγο να μην προχωρήσει σε έκδοση νέων ομολόγων, αντλώντας «φρέσκο χρήμα» από την αγορά και μειώνοντας, έστω λίγο, το επίπεδο εξάρτησης από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκδοση ακόμη δύο ομολόγων, ενώ οι πιο αισιόδοξοι δεν αποκλείουν και τρίτο στους επόμενους 13 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, οπότε και θα έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2017, το ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν να επιχειρήσει μια δεύτερη ομολογιακή έκδοση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αλλά δεν αποκλείουν και μια απόπειρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην οικονομία με επισφαλέστερο πεδίο εκείνο των εσόδων και της ανάπτυξης, οι νέες εκδόσεις θα επιχειρηθούν κανονικά, όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών.

Υπό την προϋπόθεση, λοιπόν, ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας θα είναι ουσιαστικά βελτιωμένα και το πλαφόν του χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ θα το επιτρέπει, μια επόμενη έκδοση μπορεί να αφορά εκ νέου και στην ανταλλαγή των υπολοίπων χρεογράφων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ, με άλλο ομόλογο μικρής διάρκειας, αναφέρουν στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης