Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνοντας λόγο για σημαντική ενίσχυση και διεύρυνση της ανάκαμψης στην περιοχή.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναβαθμίζει κατά 0,5% στο 2,4% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 έναντι ανάπτυξης 1,7% το 2016. Παράλληλα, τοποθετεί στο 2,1% την πρόβλεψη για ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018, αναβαθμίζοντας και πάλι τις αρχικές τις εκτιμήσεις κατά 0,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή ανάκαμψη διαχέεται και στον υπόλοιπο κόσμο, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σε μερικές ανεπτυγμένες και αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα επίπεδα ανεργίας έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Επίσης, οι περισσότερες αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες βιώνουν ισχυρές αυξήσεις μισθών. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ωστόσο, η αύξηση των μισθών είναι υποτονική παρά την μειούμενη ανεργία.

Πιο ισορροπημένοι οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα

Οι κίνδυνοι εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι στο βραχυπρόθεσμα, ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν καθοδική τάση μεσοπρόθεσμα, σημειώνει το ΔΝΤ. Όπως εξηγεί, η ανάκαμψη μπορεί να είναι ισχυρότερη από την προβλεπόμενη βραχυπρόθεσμα, αλλά η βιωσιμότητα της ανάκαμψης παραμένει υπό αμφισβήτηση. Μακροπρόθεσμα, οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις και η υποτονική παραγωγικότητα είναι πιθανό να συγκρατήσουν την ανάπτυξη. Τέλος, το outlook υπόκειται επίσης σε αρκετούς σημαντικούς εγχώριους και εξωτερικούς κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία οι ηγεσίες 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εκμεταλλευτούν τις βελτιωμένες προοπτικές για να ξαναχτίσουν μαξιλάρια και να βελτιώσουν την δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας και αντοχής μελλοντικών χρηματοοικονομικών σοκ.

Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημοσιονομικών ελλειμμάτων με έναν φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τις χώρες εκείνες που έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χρέους, καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης