ΔΝΤ: Πρώτα η συμφωνία για το χρέος, μετά η ενεργοποίηση του προγράμματος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018, 17:36
ΔΝΤ: Πρώτα η συμφωνία για το χρέος, μετά η ενεργοποίηση του προγράμματος
Οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί επανέλαβε κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ουάσιγκτον, o αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου William Murray.

«Συνεργαζόμαστε με τους (Ευρωπαίους) εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πρώτα να επέλθει συμφωνία προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς όπως είπε για ακόμη μία φορά οι πυλώνες είναι δύο: οι μεταρρυθμίσεις και το να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο της εκπόνησης μίας κοινής ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) από ΔΝΤ και Ευρωπαίους, που κατά ορισμένους θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ο κ. Murray απάντησε ότι το DSA είναι αναπόσπαστο μέρος κάθε προγράμματος του Ταμείου με οποιαδήποτε χώρα και σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα γίνει «όταν έρθει η σωστή στιγμή».

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κοινής ανάλυσης λέγοντας ότι «κάνουμε το δικό μας DSA, το οποίο δεν το κρατάμε κρυφό, το δημοσιοποιούμε» και πρόσθεσε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί «όταν φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα», ενώ τόνισε εκ νέου ότι βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να υπάρξει μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους με τους Ευρωπαίους.

Κληθείς να σχολιάσει τις μακροοικονομικές παραδοχές που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για τα φετινά stress test, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα τεστ αντοχής «αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της στρατηγικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ακόμη δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ή για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ούτε βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια επίσημη διαδικασία μεταξύ της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του δ.σ. του Θεσμού.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018, 17:36