Θετικά αποτιμούν αξιωματούχοι των θεσμών την έκθεση στην οποία βασίζεται η σημερινή συζήτηση στο Eurogroup περί ενεργοποίησης της “δόσης” των 767 εκατ. ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στη σύνοδο αναφέρθηκε στο θέμα Ελλάδα, λέγοντας «θα συζητήσουμε την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία συνολικά βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε όρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών στόχων και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».

Καλά νέα για την Ελλάδα μέσα από την έκθεση της Κομισιόν είδε και ο Επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno.  Επίσης προσερχόμενος στο Eurogroup εκτίμησε ότι στη σημερινή σύνοδο δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την έγκριση των προϋπολογισμών του 2020.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει «στην ατζέντα μας, αυτή τη φορά για καλούς λόγους. Η έκθεση της Κομισιόν, οι συστάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά θετικές, αυτό είναι ακόμη ένα καλό νέο» της σημερινής συνόδου.
Η απόφαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα στόχος είναι η έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το Eurogroup θα συζητήσει τη σχετική έκθεση που εκπόνησε η Κομισιόν και τέθηκε μία εβδομάδα πιο πριν, στο τραπέζι του EWG.   

Πρώτο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι μία καθαρή (δηλαδή χωρίς τους γνωστούς από το παρελθόν αστερίσκους), έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης και του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ που τη συνοδεύει.

Και τούτο ώστε να δοθεί το σήμα για τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης: για μία δήλωση του Eurogroup που θα ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή χρήσης μέρους του εν λόγω πακέτου (640 εκατ. ευρώ περίπου των κερδών ομολόγων) ούτως ώστε να μην οδεύουν στην απομείωση του χρέους, αλλά σε συμφωνημένες επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες συνάντηση με τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni (που παρέλαβε πλέον τη “σκυτάλη” από τον Pierre Moscovici), ενώ για σήμερα έχουν προαναγγελθεί συναντήσεις με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και με τον Ιρλανδό ομόλογό του Paschal Donohoe.
Η σύνοδος

Το Eurogroup συζητά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και τις κινήσεις που γίνονται για τη θωράκισή της με επίκεντρο τις τράπεζες και όχι μόνο. Έχει προγραμματιστεί διπλή ατζέντα (σε κανονική και διευρυμένη σύνθεση), με την επίσημη ανακοίνωση να περιλαμβάνει πέραν του ελληνικού ζητήματος τη μεταπρογραμματική εποπτεία σε Κύπρο και Ισπανία.

Επίσης, το Eurogroup θα εξετάσει τα σχέδια Προϋπολογισμού του 2020 στα κράτη μέλη (σ.σ. για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ενστάσεις), αλλά και θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του προσεχούς έτους. Επίσης θα ανανεώσει για μία διετία την θητεία του Hans Vijlbrief ως Προέδρου του EWG.

Τα μεγάλα θέματα θα συζητηθούν σε διευρυμένη σύνθεση που θα ακολουθήσει νωρίς το απόγευμα.

Το Eurogroup θα συντάξει έκθεση για τη Σύνοδο Κορυφής (13 Δεκεμβρίου) για τη δέσμη νομικών εγγράφων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ESM, την περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων), τη συμφωνία για ένα δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο αλλά και για την Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Θετική η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι θετική, βλέπουμε καλά σημάδια εκεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

   Σε ό,τι αφορά τα σχέδια προυπολογισμών, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως καμία χώρα δεν βρίσκεται εκτός στόχων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης