Τις χαμηλότερες επιδόσεις ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017 σε βασικούς δείκτες ανάπτυξης αλλά και ευημερίας για την Ελλάδα καταγράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ σε όλα τα κράτη-μέλη επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είχε το 2017 τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, στο 1,4%, έναντι 2,3% μέσου όρου στην Ευρωζώνη και επιδόσεις πάνω από το 5% στην Ιρλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναδεικνύονται όμως και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την κακή επίδοση. Η πιο μεγάλη υστέρηση συνδεόταν με την ιδιωτική κατανάλωση που αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% το 2017.

Είναι μακράν η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται στο 1,6% στα υπόλοιπα κράτη του ευρώ.

Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η κινητήριος δύναμη για κράτη όπως η Ιρλανδία (επίδοση πάνω από 3% τα προηγούμενα χρόνια), ενώ κατά 2,2% αυξήθηκε στην Πορτογαλία και κατά 2,4% στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και η κρατική κατανάλωση τράβηξε το… «χαλί» της ανάπτυξης το 2017 στη χώρα μας. Καταγράφεται η συρρίκνωσή της κατά 1,1% στην Ελλάδα, όταν κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 1,2% στην Ευρωζώνη.

Στην Ιρλανδία η αύξηση είναι πάνω από 5%. Αλλά και στην Κύπρο καταγράφεται αύξηση της κρατικής κατανάλωσης κατά 2,7%.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναπτυσσόμενου κράτους

Οι χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν επίπτωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο όχι μόνο παραμένει το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το χάσμα με τα κράτη της Δύσης μεγαλώνει, καθώς η θέση τους ισχυροποιείται.

Μάλιστα, την Ελλάδα πλέον πλησιάζουν και χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που κατέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια ταχύτατη σύγκλιση.

Κατά μέσο όρο, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί εισόδημα 19.900 ευρώ τον χρόνο (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές και προσαρμοσμένο με βάση το κόστος ζωής), έναντι 54.600 ευρώ για κάθε Ιρλανδό (σ.σ.: προ κρίσης ο μέσος Ιρλανδός ζούσε με 30.800 ευρώ, δηλαδή με πόσο σημαντικά μικρότερο δείχνοντας ότι όχι μόνο έχει ξεπεράσει τους τριγμούς της κρίσης αλλά έχει προχωρήσει).

Στην Ελλάδα προ κρίσης (μέσος όρος περιόδου 1999-2008) αντιστοιχούσαν 20.400 ευρώ σε κάθε πολίτη. Στη -σχετικά- φτωχή Πορτογαλία το μέσο εισόδημα είναι στα 23.100 ευρώ, έναντι 18.100 ευρώ προ κρίσης.

Στην Κύπρο το μέσο εισόδημα είναι 24.600 ευρώ έναντι 29.900 ευρώ προ κρίσης. Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη το μέσο εισόδημα σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 31.700 ευρώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις (τα στοιχεία είναι του 2016), έναντι 24.300 ευρώ προ κρίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης