Διακινητής μαύρου χρήματος πίσω από την καμπάνια για το Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 17:50
Διακινητής μαύρου χρήματος πίσω από την καμπάνια για το Brexit
Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της καμπάνιας υπέρ του Brexit Άρον Μπάνκς παραπέμπεται στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος για ξέπλυμα χρήματος. Στήριξε σειρά οργανώσεων στην εκστρατεία κατά της Ευρώπης.

Ο Άρον Μπάνκς είναι μια σκοτεινή προσωπικότητα. Απασχόλησε τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, πριν μερικά χρόνια με τις εισφορές εκατομμυρίων στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ.

Με την έναρξη της Καμπάνιας για το Δημοψήφισμα, ο κ. Μπάνκς υποστήριξε οικονομικά μια σειρά οργανώσεων υπέρ του Brexit.

Συνολικά δαπάνησε 8 εκατομμύρια στερλίνες με την μερίδα του λέοντος, 3 εκατομμύρια να πηγαίνουν στην καμπάνια Leave.EU.

Ο Άρον Μπανκς, ένας μεγιστάνας που υποστήριξε την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., κατηγόρησε την Παρασκευή την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι προδίδει τη χώρα

Τα χρήματα προήλθαν από εξωχώριο λογαριασμό με ύποπτες καταθέσεις από ανώνυμη πηγή. Έντονες φήμες φέρουν τα χρήματα να προέρχονται από ρωσικές πηγές.

Οι στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Είναι γνωστή η σχέση του εκατομμυριούχου με την Ρωσία.
Η σύζυγος του είναι ρωσίδα που ήλθε στη Βρετανία, με σπουδαστική βίζα, στα τέλη της δεκαετίας του 90 και ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο με βουλευτή των Φιλελευθέρων, ο οποίος συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Εθνική Ασφάλεια.

Έντονες φήμες έφεραν την κυρία να έχει σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο βουλευτής παραιτήθηκε και η ίδια απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές. Λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη ωστόσο οι υποψίες παραμένουν.

Ο κατηγορούμενος είναι φίλος με τους Πούτιν και Τράμπ και φανατικός εχθρός της Ευρώπης. Ισχυρίζεται ότι ασχολείται με ασφάλειες αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως απέκτησε τόσα χρήματα.

Η παραπομπή του στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος ήταν το έναυσμα για έναν αριθμό βουλευτών της αντιπολίτευσης να ζητήσουν την παύση των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

«Είναι μια ευκαιρία για εμάς να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα», δήλωσε ο Μπανκς στο Reuters. «Η Εκλογική Επιτροπή έχει πει ότι ίσως διαπράχθηκαν αδικήματα, αλλά δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία».

Ο Μπανκς δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα.

Η NCA, που ερευνά το οργανωμένο έγκλημα και τα σοβαρά εγκλήματα, ανακοίνωσε ότι η έρευνα έρχεται μετά από παραπομπή της υπόθεσης από την Εκλογική Επιτροπή, αλλά ότι θα επεκταθεί σε αδικήματα πέραν της παραβίασης του εκλογικού νόμου.

Ο Μπανκς, ο οποίος εν όψει του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit χρηματοδότησε το Leave.EU, μια εκστρατεία της οποίας ηγείτο ο Φάρατζ που ήταν τότε αρχηγός του κόμματος UKIP, έχει κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών στο κοινοβούλιο για την πηγή των περιουσιακών του στοιχείων.

«Η Rock Holdings είναι μια εταιρεία η οποία μου ανήκει και την οποία ελέγχω και είμαι Βρετανός φορολογούμενος, ποτέ δεν ήρθαν σε αυτή ρωσικά ή ξένα χρήματα», δήλωσε ο Μπανκς.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 17:53