Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς χαρακτήρισαν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους «λυπηρή» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον των ξένων επιχειρήσεων που είναι παρούσες στην Κούβα.

«Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών (…) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους και τους Καναδούς που επιχειρούν οικονομικά στην Κούβα (…) και δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα σπιράλ ανώφελων δικαστικών διώξεων», δήλωσαν η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει πως από τις 2 Μαΐου η Ουάσινγκτον θα ανοίξει τον δρόμο για να ασκηθούν χιλιάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον ξένων εταιρειών που είναι παρούσες στην Κούβα, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για αντίποινα.

«Οποιοδήποτε πρόσωπο ή επιχείρηση κάνει δουλειές στην Κούβα θα πρέπει να σεβαστεί αυτή την ανακοίνωση», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ουάσινγκτον δεν θα προσφέρει καμιά εξαίρεση στις ξένες επιχειρήσεις, διευκρίνισε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την αμερικανική ήπειρο Κίμπερλι Μπρέιερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια φρόντισε πάντως να υπογραμμίσει πως «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα θιγούν» επειδή δεν ασχολούνται με κτίρια ή αγαθά που εθνικοποιήθηκαν στο νησί μετά την επανάσταση του 1959.

Πράγματι αυτό είναι το αντικείμενο του 3ου κεφαλαίου του νόμου Χελμς-Μπάρτον, που χρονολογείται από το 1996. Επιτρέπει θεωρητικά, κυρίως στους εξόριστους Κουβανούς, να προσφεύγουν ενώπιον των αμερικανικών ομοσπονδιακών δικαστηρίων εναντίον των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν κέρδη χάρη σε εταιρείες που εθνικοποιήθηκαν μετά το 1959.

Από τότε που υιοθετήθηκε, η διάταξη αυτή ετίθετο συστηματικά σε αναστολή από τους αμερικανούς προέδρους, από τον Μπιλ Κλίντον και μετά, ακριβώς για να μην θιγούν οι διεθνείς σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίμπερλι Μπρέιερ υποστήριξε πως βρισκόταν «σε πολύ στενή επαφή με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη» πριν κάνει την ανακοίνωση αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης