Ε.Ε.: Ετοιμάζει «πυρηνικά» για τον εμπορικό πόλεμο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, 13:19
Ε.Ε.: Ετοιμάζει «πυρηνικά» για τον εμπορικό πόλεμο
Αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση στο εμπορικό μέτωπο από τις ΗΠΑ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτιμώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να κάνει πράξη την απειλή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτου- οι οποίοι και θα μπορούσαν να καταφέρουν πολύ ισχυρότερο πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία από εκείνους σε χάλυβα και αλουμίνιο, η Ένωση ετοιμάζει νέο γύρο αντιποίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times στο τραπέζι βρίσκονται δασμοί σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους έως και 300 δισ. δολαρίων, εάν επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η Ε.Ε. σε επιστολή της επισημαίνει ότι τα αυτοκίνητα ευρωπαϊκών brands αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 της αμερικανικής παραγωγής οχημάτων. Προειδοποιεί δε ότι η αμερικανική πολιτική όχι μόνο αυξάνει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, αλλά και θέτει σε κίνδυνο αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στο Fox News ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε πυρά κατά των Ευρωπαίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ε.Ε. είναι πιθανότατα εξίσου κακή με την Κίνα, απλώς μικρότερη.
Είναι απαίσιο αυτό που μας κάνουν».

Η βιομηχανία αυτοκινήτου εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα «θύματ» του εμπορικού πολέμου. Και τούτο γιατί δέχεται πλήγμα τόσο από την απειλή των αμερικανικών δασμών όσο και από εκείνη των κινεζικών αντιποίνων.

Οι γερμανικές εταιρείες δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, αλλά αλώβητες δεν μπορούν να μείνουν ούτε οι αμερικανικές.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι 8,72 εκατομμύρια αυτοκίνητα αξίας 191,7 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα από τα μισά (4,72 εκατομμύρια) προοήλθαν από τους εταίρους τους στη NAFTA, δηλαδή το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν σήμερα δασμούς μόλις 2,5% στα εισαγόμενα Ι.Χ., αλλά και 25% σε ελαφρά φορτηγά. Η Ε.Ε. την ίδια ώρα επιβάλλει δασμούς 10% σε όλα τα οχήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FInancial Times

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, 13:19