Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν συνιστά κάποιου είδους απειλή για τη Βρετανία ή πρόβλεψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να δημιουργήσουμε μία ατμόσφαιρα, στην οποία θα λέμε στις τράπεζες να μην ανησυχούν για τίποτα, ότι όλα θα βαίνουν ομαλώς. Και τούτο γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τελικά» εξήγησε ο κ. Κατάινεν και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανταπόκριση, που έχουμε από τον τραπεζικό κλάδο είναι πως έχουν προετοιμαστεί και πως έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, αποφεύγοντας το υψηλό ρίσκο, καθώς πρωταρχικό καθήκον τους είναι υπηρετούν τους πελάτες τους».

Όπως είπε αρκετές τράπεζες και ασφαλιστικές στη Βρετανία έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για άδεια, προκειμένου να ανοίξουν θυγατρικές ή να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ε.Ε., διατηρώντας έτσι τους δεσμούς με τους πελάτες τους ανά την κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για τη σχέση με τη Βρετανία την επομένη της εξόδου δεν ικανοποιεί το αίτημα του Λονδίνου να διατηρηθούν τα δικαιώματα διαβατηρίου των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ενιαία εσωτερική αγορά.
Οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν περιορισμένη και υπό όρους πρόσβαση στον τραπεζικό κλάδο, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί το Σίτι να είναι ταυτόχρονα «και έξω και μέσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης