Η όρεξη των ομίλων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) για εξαγορές είναι και πάλι σε προ κρίσεως επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Bain & Co., που δημοσιεύουν οι Financial Times, πέρυσι οι σχετικές συμφωνίες ανήλθαν στα 180 δισ. δολάρια, δηλαδή επίπεδα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2016.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Bain, μίας εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων συμβούλεων στον πλανήτη, πέρυσι είχαμε 152 deals, στα οποία όμιλοι private equity απέκτησαν τον έλεγχο εισηγμένης εταιρείας, έναντι 94 συμφωνιών το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιστορικό ρεκόρ σε αριθμό συμφωνιών είχε καταγραφεί το 2007, όταν είχαμε 196 εξαγορές, ενώ σε όρους αξίας είχε επιτευχθεί το 2006 με deals ύψους 423 δισ. δολαρίων.

Η τάση αυτή προβλέπεται να έχει συνέχεια φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει παράλληλα αυξηθεί και η όρεξη των εταιρειών για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Ενδεχόμενη επιστροφή της έντονης μεταβλητότητας, που ζήσαμε στις αρχές του Φεβρουαρίου, στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε ωστόσο να ευνοήσει την επιστροφή εισηγμένων σε ιδιωτικά χέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πρόσβαση των private equity σε εύκολη και δη φθηνή χρηματοδότηση.

Με τις κεντρικές τράπεζες να σφίγγουν το ζωνάρι και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων στις αγορές να ακολουθούν την ανιούσα, ο δανεισμός ενδεχομένως να σταθεί εμπόδιο σε πολύ φιλόδοξα σχέδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης