Κοντά στην πλήρη εξάλειψη των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται ο φορέας που διαχειρίζεται τις πληρωμές (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, ΔΑΠΕΕΠ), σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή, Γιάννη Γιαρέντη, σε εκδήλωση της εταιρείας.

Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, την προηγούμενη εβδομάδα εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε η εξόφληση του Νοεμβρίου. Αν συνυπολογιστούν οι συμβατικές προθεσμίες για αποστολή και παραλαβή των τιμολογίων, προκύπτει ότι η συνολική καθυστέρηση έχει περιοριστεί στις 11 ημέρες, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει και στους 9 μήνες. Την περασμένη εβδομάδα ο ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε σε πληρωμές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών είναι αποτέλεσμα αφενός της εξυγίανσης του λογαριασμού που χρηματοδοτεί την «πράσινη» ενέργεια και αφετέρου κινήσεων εκσυγχρονισμού που έκανε η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ με αυτοματοποίηση των διαδικασιών για τη λήψη, καταχώριση και πληρωμή των τιμολογίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταχωρίστηκαν 14.000 τιμολόγια, εκ των οποίων περίπου τα μισά (50%) ήταν μέσω αυτοτιμολόγησης. Σημειώνεται ότι σήμερα το 41% των παραγωγών ΑΠΕ έχει αποδεχθεί την διαδικασία της αυτοτιμολόγησης (δηλαδή της αυτοματοποιημένης έκδοσης των τιμολογίων από το ΔΑΠΕΕΠ). Παράλληλα οι στόχοι που έχει βάλει η διοίκηση είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100% και η λήψη της φορολογικής ενημερότητας (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή) να λαμβάνεται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του ΔΑΠΕΕΠ ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε ότι ο Διαχειριστής θα καταβάλει προσπάθειες ώστε οι πληρωμές να ομαλοποιηθούν πλήρως και να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις, ενώ θα παραμείνει εγγυητής για την «υγεία» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης