Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε σήμερα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει τα ποσά από τις λήξεις των ομολόγων που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δ.Σ. ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

«Έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της η ΕΚΤ», το μήνυμα Ντράγκι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρι Ντράγκι αναμένεται να διαβεβαιώσει και πάλι τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και η αυξημένη αβεβαιότητα επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

Η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις επιβαρύνουν το outlook της Ευρωζώνης λίγο μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας τον Δεκέμβριο που έδωσε ώθηση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, να επαναλάβει το μήνυμα του ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να σημειώσει επίσης τις μεγάλες αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον – μεταξύ των οποίων η απειλή του προστατευτισμού και η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές εξαγορές – και να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό.

Στην ομιλία του τον Δεκέμβριο ο Ντράγκι αναγνώρισε ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία της Ευρωζώνης ηταν «ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν». Εκτίμησε πάντως ότι «οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη” στην Ευρωζώνη παραμένουν “ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης