Οι τράπεζες στη Νότια Ευρώπη αναμένεται να είναι αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα αν η κλιματική αλλαγή δεν μετριαστεί, καθώς οι πελάτες τους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κινδύνους φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιών, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ έκανε προσομοιώσεις σε περισσότερες από 1.600 τράπεζες της Ευρωζώνης για να διαπιστώσει πώς θα ανταπεξέρχονταν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως στις φυσικές καταστροφές και την καθιέρωση πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανότητα μη αποπληρωμής τραπεζικών δανείων θα αυξανόταν κατά 7% τα επόμενα 30 χρόνια στην περίπτωση που δεν γινόταν τίποτε για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή (hot house scenario).

Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα ήταν σχεδόν διπλάσια για τέσσερις χώρες, τις οποίες δεν αναφέρει ονομαστικά η ΕΚΤ, αλλά ένα διάγραμμα της έκθεσης δείχνει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εταιρειών που είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης