ΕΚΤ: Πιθανή μια πτωτική αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προβλέψεων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018, 15:11
ΕΚΤ: Πιθανή μια πτωτική αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προβλέψεων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στη συνεδρίαση πολιτικής του επομένου μήνα, για να αποτυπώσει την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου, η επιβράδυνση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται να καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 2,6 τρισ. ευρώ (QE), ως το πρώτο βήμα προς τα υψηλότερα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi άφησε να εννοηθεί μετά από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 24-25 Οκτωβρίου, ότι θα προχωρήσει με το σχέδιο για σταδιακή κατάργηση του QE τον επόμενο μήνα.

Αλλά η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για την οικονομία στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Τα πρόσφατα στοιχεία και οι δείκτες «υποδηλώνουν μια πτωτική αναθεώρηση για το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook», ανέφερε τουλάχιστον ένας αξιωματούχος.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τον επόμενο μήνα, κάτι που θα βοηθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής να αποφασίσουν τα μελλοντικά τους βήματα.

Σε ο,τι αφορά στην Ιταλία, στελέχη της ΕΚΤ επισήμαναν ότι «οι ρυθμοί δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά είχαν αυξηθεί και το κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις είχε αυξηθεί πιο πολύ, σε μία χώρα της ευρωζώνης».

Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος της Τράπεζας προειδοποίησε ότι οι εταιρείες ενδέχεται να αναβάλλουν επενδυτικές αποφάσεις λόγω της «ευρείας αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην πολιτική και στο εμπόριο».

Συνολικά ωστόσο, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται ακόμη και τα επιτόκια δανεισμού ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικά.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι το QE θα καταργηθεί σταδιακά τον επόμενο μήνα, με την επιφύλαξη των νέων δεδομένων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018, 15:11