Δραστικά μέτρα, αν και καθυστερημένα, λαμβάνει η ΕΚΤ για την τιθάσευση του πληθωρισμού, που «καλπάζει» στην Ευρωζώνη, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, βεβαίως, σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αλλά και τερματισμό της στήριξης των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ.

Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή του να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP από την 1η Ιουλίου 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, οι συνθήκες πλέον αιτιολογούν την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας. Το συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ στέλνει σήμα για νέα αύξηση και πάλι από τον Σεπτέμβριο.

Πέραν του Σεπτεμβρίου, αναλόγως και με τις συνθήκες που επικρατούν, το συμβούλιο προσανατολίζεται σε έναν σταθερό αλλά προοδευτικό δρόμο συστηματικών αυξήσεων των επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδική μέριμνα για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει.

Και τούτο προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει πλέον λόγο για πληθωρισμό στο 6,8% σε ετήσια βάση το 2022, πριν ο δείκτης αρχίσει να υποχωρεί προς το 3,5% το 2023 και το 2,1% το 2024.
Πρόκειται για ποσοστά αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί τον Μάρτιο.

Εξαιρώντας τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% το 2022, στο 2,8% το 2023 και στο 2,3% το 2024, πάντα πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,8% το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Για τη διετία 2022-2023 οι νέες προβλέψεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες, ωστόσο τα εκτιμώμενα ποσοστά για το 2024 είναι βελτιωμένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης