Οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασαν τον περασμένο μήνα συμφώνησαν στην ανάγκη να είναι έτοιμοι να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης σε ένα περιβάλλον «αυξημένης αβεβαιότητας», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να πλήττει τους εξαγωγείς της ευρωζώνης και την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να αναμένεται ευρέως να μειώσει το επιτόκιό της, η ΕΚΤ υφίσταται πιέσεις να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανέβαλε την όποια αύξηση επιτοκίων για τουλάχιστον έναν χρόνο στη συνεδρίαση που έγινε τον Ιούνιο και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι εμφατικά άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες.

«Υπήρξε μια ευρεία συμφωνία ότι, υπό το φως της αυξημένης αβεβαιότητας, που είναι πιθανόν να παραταθεί περαιτέρω στο μέλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο χρειάζεται να είναι έτοιμο και προετοιμασμένο να χαλαρώσει περαιτέρω τη στάση νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Πρόσθεσε ότι τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν νέες αλλαγές στη κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, νέες αγορές στοιχείων ενεργητικού και μειώσεις των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης