Εκτιμήσεις: Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί σταθερά το 2019

Εκτιμήσεις: Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί σταθερά το 2019
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί σταθερά το 2019, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η αύξηση αποδίδεται στην ισχυρή παγκόσμια οικονομία και στις σταθερές τιμές. Παρ' όλα αυτά, οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος, τόνισε ο IEA.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ακόμη πως αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό εφέτος, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου.

«Ένα ισχυρό οικονομικό πλαίσιο και η πρόβλεψη για πιο σταθερές τιμές αποτελούν παράγοντες κλειδί. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανώς υψηλότερες τιμές και αναταράξεις στο εμπόριο. Κάποιες κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για να περιορίσουν τις πιέσεις τιμών για τους καταναλωτές» ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ο ΙΕΑ.

«Υπάρχει η πιθανότητα αναθεώρησης προς τα κάτω των οικονομικών μας προβλέψεων τους επόμενους λίγους μήνες. Η παγκόσμια οικονομία νιώθει τον αντίκτυπο από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου».

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο στα 77 δολάρια το βαρέλι περίπου, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, από τότε που ο ΟΠΕΚ κι άλλοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή τον Ιανουάριο του 2017 κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσει την πολιτική για την παραγωγή, την ώρα που παρατείνονται οι μειώσεις στη Βενεζουέλα και υπάρχει η προοπτική για νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αργότερα εφέτος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, 13:31