Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ράλι 2%, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, δήλωσαν από κοινού ότι η μείωση της παραγωγής θα επεκταθεί από τα μέσα του τρέχοντος έτους μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Το αργό πετρέλαιο Brent διαμορφώνεται στα 51,88 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,04 δολ. ή 2,1%, από τα επίπεδα της Παρασκευής που ήταν τα χαμηλότερα από τις αρχές Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κινείται στα 48,85 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 1,01 δολάρια ή 2,1%.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φάλι και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσαν τη Δευτέρα στο Πεκίνο ότι μια κοινή συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς αργού θα επεκταθεί από τα μέσα του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2018.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία πρέπει να επεκταθεί» σημείωσαν σε κοινή δήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να πράξουν ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου σταθεροποίησης της αγοράς και μείωσης των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου στο μέσο επίπεδο των 5 ετών» πρόσθεσαν.

Ο ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγέτης είναι η Σαουδική Αραβία, και άλλοι παραγωγοί με επικεφαλής τη Ρωσία δεσμεύθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο 2017.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η επέκταση θα είναι αρχικά με τους ίδιους όρους όγκου όπως και πριν, αν και οι υπουργοί δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι άλλοι παραγωγοί θα ενταχθούν στις προσπάθειες.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παράγουν από κοινού περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ίσα με το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας στις 25 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης