Οι προβλέψεις για άνοδο της τιμής του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι παραβλέπουν βασικά ερωτήματα για το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz και πρόεδρο της Gramercy Fund Management.

Τόσο η τιμή του διεθνούς σημείου αναφοράς Brent όσο και του αμερικανικού αργού έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μεταπανδημική ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει κρίσεις σε όλο τον πλανήτη και κυρίως στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στον Νταν Μέρφι του CNBC στο ενεργειακό συνέδριο ADIPEX στο Άμπου Ντάμπι, ο Ελ Εριάν τόνισε ότι συμφωνεί με τις προηγηθείσες δηλώσεις του Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ, διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ότι οι παγκόσμιες αγορές κινούνταν σαν… υπνοβάτες προς την ενεργειακή κρίση.

Ο Ελ Εριάν τόνισε ότι έχουν συντελεστεί δύο γεγονότα που θεωρούνταν απίθανα, εάν όχι αδιανόητα, μέχρι πριν από έναν χρόνο. Πρώτον, ότι η ζήτηση θα εκτινασσόταν και η προσφορά δεν θα ήταν σε θέση να ακολουθήσει για να καλύψει τις ανάγκες και, δεύτερον, ότι η προβλεπόμενη ενεργειακή μετάβαση θα έθετε προκλήσεις καθώς τα μεταβατικά καύσιμα δεν είναι «επαρκώς διαθέσιμα».

Παρότι επεσήμανε ότι οι παράγοντες της αγοράς δεν είχαν προβλέψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της χρονιάς, απέρριψε το ενδεχόμενο οι πετρελαϊκές τιμές να σκαρφαλώσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν εστιάζετε μόνο στην προσφορά, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια, επειδή υπήρξε υποεπένδυση στον κλάδο γενικότερα και η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή», ανέφερε ο Ελ Εριάν.

«Αλλά ένα κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει όσον αφορά στη ζήτηση, τότε εγείρονται ορισμένα ερωτήματα. Η ζήτηση είναι ισχυρή σήμερα, αλλά θα παραμείνει ισχυρή σε έξι μήνες; Εκκρεμούν πραγματικά σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά στην κατάρρευση της ζήτησης -οι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερο, λόγω των υψηλών τιμών- και όσον αφορά στο εάν η πολιτική γίνεται περιοριστική ή όχι», πρόσθεσε.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής τους, επιλέγοντας να μην αυξήσουν την παραγωγή υπό την πίεση της ανόδου των τιμών του πετρελαίου σε πολυετή υψηλά και των εκκλήσεων από την Ουάσιγκτον για μέτρα εξομάλυνσης των συνθηκών στην αγορά.

Τέλος, ο Ελ Εριάν υποστήριξε πως, παρότι η προοπτική περαιτέρω απότομων αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου ενέχει όντως κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αυτοί βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των κινδύνων, προσθέτοντας ότι ο πιο σημαντικός είναι «ένας λανθασμένος υπολογισμός όσον αφορά στον πληθωρισμό» από τις κεντρικές τράπεζες.

Πηγή: Forex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης