Έλλειψη σιτηρών λόγω κλιματικής αλλαγής

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 06:50
Έλλειψη σιτηρών λόγω κλιματικής αλλαγής

Η περσινή ανομβρία στη Γερμανία άφησε τα σημάδια της στα χωράφια σιτηρών: μειωμένη παραγωγή και χαμηλή ποιότητα. Οι ελπίδες βέβαια για καλύτερη συγκομιδή εφέτος υπάρχουν ακόμη - εάν ο καιρός το επιτρέψει.

Η Γενική Ένωση Συνεταιρισμών Γεωργικής και Διατροφικής Οικονομίας της Γερμανίας (Deutsche Raiffaisenverband) υπολογίζει την εφετινή σοδειά στους 47,1 εκατομμύρια τόνους - περίπου 10 εκατομμύρια τόνους περισσότερο από ό,τι το 2018, μία αύξηση της τάξεως του 25%. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι οι αγρότες διεύρυναν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επιπλέον, η σπορά δημητριακών του φθινοπώρου επιβίωσε τον χειμώνα χωρίς μεγάλες απώλειες. «Γι' αυτό και οι οιωνοί μέχρι στιγμής για την εφετινή παραγωγή είναι καλοί» σημειώνει ο Γκίντο Ζέεντλερ, ένας από τους ειδικούς της Ένωσης.

Παρά όμως τις καλές προοπτικές του θερισμού εφέτος, η σοδειά δεν είναι σε θέση να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Λόγος, η διαρκώς αυξανόμενη ... ζήτηση κρέατος παγκοσμίως. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κατά τη χρονιά 2018/19 θα καταναλωθούν σχεδόν 30 εκατ. τόνοι περισσότεροι από όσους θέρισαν οι παραγωγοί σιτηρών. Σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζουν ότι η παραγωγή θα φτάσει τα 2,66 δισεκατομμύρια τόνους. Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο, μια ένωση σιτοπαραγωγικών χωρών, δίνει παραπλήσια πρόγνωση.

Αισθητές οι συνέπειες της περσινής ξηρασίας

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τη μειωμένη παραγωγή είναι η ξηρασία σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Οι συνέπειες γίνονται ήδη αισθητές: οι τιμές παραγωγής άρτου και προϊόντων από παράγωγα σιτηρών, εκείνες οι τιμές δηλαδή που ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, σημείωσαν αύξηση ύψους 6,3%. Το 2018 σημειώθηκε λόγω της ξηρασίας μείωση περίπου 6% στη σοδειά των σιτηρών σε σύγκριση με τη σοδειά της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο υποστηρίζει ότι οι προμήθειες παγκοσμίως όχι μόνο εφέτος, αλλά και του χρόνου, θα καταγράψουν μείωση.

«Την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην καλλιέργεια καλαμποκιού παγκοσμίως» υπογραμμίζει ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, διακρίνοντας δύο λόγους οι οποίοι οδήγησαν εκεί: «Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ στοχεύει πλέον στην παραγωγή βιοκαυσίμων – μία διεύρυνση στην αγορά». Επιπλέον, όπως σημειώνει, οι Κινέζοι τρώνε περισσότερο κρέας, το οποίο οδηγεί κι αυτό στην ανάγκη για αύξηση της παραγωγής των σιτηρών. Η διεύρυνση της παραγωγής καλαμποκιού βέβαια, όπως αναφέρει ο Αμπασιάν, δεν επηρεάζει την παραγωγή σιταριού και συνεπώς την παραγωγή τροφίμων. «Το καλαμπόκι και τα υπόλοιπα σιτηρά καλλιεργούνται σε διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές περιόδους» συμπληρώνει.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, 06:51