ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 13:49
ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν μείωση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.

Αυτή είναι η πρώτη αρνητική μέτρηση από τα τέλη του 2016 για τον ετήσιο δείκτη.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 ο δείκτης παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018, σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 1,0% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016.


Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,2% τον μήνα Ιανουάριο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

-1,2% στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, καφέ.

-2,0% στην ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-1,2% στη στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-2,1% στα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

-0,8% στην υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.

-0,1% στις επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.

-1,7% στην αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

-2,2% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

-6,7% σε αλκοολούχα ποτά και καπνό, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

-2,4% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.

-0,2% στην εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-1,1% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία

Εναρμονισμένος δείκτης

Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2018, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017 υποχώρησε 1,2%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 15:51